Steun Loesje!

Loesje wil met haar positieve, kritische posters de wereld een zetje in de goede richting geven. Wil jij haar daarbij helpen? Een donatie als steun in de rug is altijd welkom!

Ga naar Why Donate

Copyright

Posters of teksten van Loesje gebruiken

Klik hier om direct naar het aanvraagformulier te gaan, of lees eerst rustig verder.

Stel dat je Loesje zo leuk vindt dat je de posters of teksten van Loesje wil gebruiken. Je wil bijvoorbeeld een poster ophangen in je klaslokaal of een tekst gebruiken in een boek dat je aan het schrijven bent. Superleuk! Hoewel de teksten van Loesje gewoon te downloaden zijn, zal je in de meeste gevallen toestemming moeten vragen als je posters of teksten van Loesje wil gebruiken.
Ook vraagt Loesje in bepaalde gevallen een licentievergoeding. De hoogte van die vergoeding hangt af van het doel, de oplage en de verspreiding van de poster en het budget van de organisatie. Met deze vergoeding zorgt Loesje ervoor dat ze posters kan blijven maken en verspreiden.
Wat mag wel en wat mag niet?

Wat mag zonder toestemming?
In de volgende gevallen mag je een poster van Loesje gebruiken zonder toestemming te vragen. Let er wel op dat je posters niet mag aanpassen. Je downloadt ze uit haar posterarchief en gebruikt ze onveranderd.
• Je wil een poster ophangen in bijvoorbeeld je klaslokaal, je personeelskantine, je kantoor of woonkamer, voor persoonlijk gebruik en zonder commercieel doeleind. Leuk!
• Je wil een poster ophangen in de stad en hebt er zelf geen belang bij, behalve dat je mensen aan het denken zet. Hartstikke leuk! Loesje wil wel benadrukken dat plakken alleen mag op de plekken waar het is toegestaan. Kijk voor de zekerheid altijd even in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de stad waarin je de poster wil ophangen.
• Je wil een poster op je persoonlijke Facebookprofiel of Twitteraccount zetten, zonder dat je daarmee reclame maakt voor een product van jezelf of iemand anders. Tof!

Wat mag niet?
Loesje geeft niet in alle gevallen toestemming voor het gebruik van haar posters. Zo wil ze niet dat ze worden ingezet voor promotionele of commerciële doeleinden. Wat mag er niet?
• Je wil een poster of tekst gebruiken om reclame te maken voor producten of diensten waar je geld aan verdient. Je wil de poster bijvoorbeeld op de social media van je bedrijf zetten, je bedrijfswebsite ermee opleuken of de poster in je brochure zetten. Loesje geeft nooit toestemming voor het gebruiken van haar teksten voor commerciële doeleinden.
• Je wil een poster of tekst gebruiken op bijvoorbeeld een aankondigingsposter voor een evenement of op een vacature voor vrijwilligers. Loesjeposters mogen ook niet gebruikt worden voor promotionele of wervende doeleinden, zelfs niet als niemand er iets aan verdient.
• Je wil een poster ophangen in bijvoorbeeld de etalage van je winkel of op de deur van je atelier met als doel mensen naar binnen te lokken.
• Je wil een poster gebruiken voor persoonlijk gebruik, maar wil deze poster aanpassen. Je wil er bijvoorbeeld een logo op zetten of een woord veranderen. Posters van Loesje mogen nooit aangepast worden.

Waarvoor moet je toestemming vragen?
Loesje-posters mogen in veel gevallen gebruikt worden als je er toestemming voor hebt gevraagd en hebt gekregen. In de volgende situaties moet je toestemming vragen.
• Je wil een poster van Loesje gebruiken als illustratie in een boek dat je schrijft of waar je aan meewerkt. Denk bijvoorbeeld aan een schoolboek, een encyclopedie, een stadsgids of een roman.
• Je wil een poster gebruiken in bijvoorbeeld een nieuwsbrief, jaarverslag of scriptie.
• Je bent een ideële website, stichting of vereniging en wil een poster op social media zetten.
• Je wil een groep mensen, bijvoorbeeld de werknemers van je bedrijf of de bezoekers van je workshop een geschenk meegeven, zoals een ansichtkaart, mok of magneet, met daarop een poster van Loesje.
• Je hebt een geweldig idee voor een nieuw product dat Loesje zelf nog niet verkoopt met haar teksten erop en wil kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe vraag ik toestemming?
Je kunt toestemming vragen door dit formulier in te vullen. We vragen je dan o.a.
• waar je precies toestemming voor wil vragen
• wat de oplage is
• om welke tekst het gaat
• waarom je de poster wil gebruiken
Je krijgt dan zo snel mogelijk een antwoord over of het mag en hoe hoog de eventuele licentievergoeding is. Duurt het lang voordat je een reactie terugkrijgt? Check dan even je spam / ongewenste mail.

Twijfel je?
Wil je een poster gebruiken, maar weet je niet zeker of je toestemming moet vragen of niet? Stuur dan altijd een mail naar loesje@loesje.nl. Je wil natuurlijk voorkomen dat Loesje opeens voor je neus staat omdat je haar posters zonder toestemming hebt gebruikt.

Copyright

Er rust copyright op Loesjes handtekening, teksten en gedachtegoed. Dat houdt onder meer haar ideeën en de uitwerking en vorm daarvan in. Deze rechten worden beschermd door de Merkplaats.

Je eigen posters maken
Het is natuurlijk supertof om je eigen inspirerende teksten te verzinnen. Natuurlijk zet je daar, net als Loesje, gewoon je eigen handtekening onder. Net zoals dat jouw handtekening alleen door jou gezet mag worden, is Loesjes handtekening alleen van haar. Je mag dus niet zomaar Loesjes handtekening onder jouw te gekke tekst zetten. Ook mag je geen variaties op haar handtekening maken. Dat betekent dat je niet jouw handtekening in de stijl van Loesje mag neerzetten.
Verder rust er ook copyright op de andere kenmerkende eigenschappen van een Loesje-poster, zoals de affiche-achtige verschijning, het lettertype, de witte achtergrond en de zwarte, korte, sloganachtige teksten.
Wanneer deze rechten toch in gevaar komen, kan Loesje hier juridische stappen op ondernemen.